De behandeling

Een osteopathische behandeling ziet er niet spectaculair uit, maar straalt bij de meeste paarden juist rust uit. Dit komt doordat ik uitsluitend mijn handen gebruik.

Het onderzoek

Elke behandeling begint met een onderzoek waarbij ik het paardenlichaam onderzoek op blokkades. Deze blokkades zijn te vinden door kleine temperatuurverschillen, spierspanningen en beperkingen in de beweeglijkheid.

Wat is een blokkade?

Een paardenlichaam dat goed moet kunnen functioneren, moet in balans zijn. Dit betekent dat alle weefsels en structuren in het lichaam op de juiste manier moeten kunnen bewegen. Er zijn verschillende soorten blokkades die ik mogelijk tegen kan komen tijdens een onderzoek. Een voorbeeld hiervan is een wervelblokkade, dit is een wervel met verminderde beweeglijkheid.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Als ik tijdens mijn onderzoek blokkades of problemen in het paardenlichaam vind, zal er aansluitend aan het onderzoek een behandeling plaats vinden. Tijdens het behandelen gebruik ik uitsluitend mijn handen, er komen dus geen gereedschappen aan te pas. Jouww paard hoeft daarom ook niet verdoofd of gesedeerd te worden.

De meeste paarden ondergaan een behandeling rustig en vinden het prettig. Het ene paard kan direct ontspannend, terwijl een ander het in het begin nog spannend vindt en wat onrustiger is. Ik doseer de behandeling altijd zo dat er wel veel gebeurd, maar niet te veel. Een behandeling duurt gemiddeld drie kwartier tot een uur.

Aanvulling acupunctuur

De osteopathische behandelingen zullen, waar nodig, aangevuld worden met acupunctuur. Acupunctuur is een eeuwenoude Chinese geneeswijze waarbij kleine naaldjes op specifieke punten op het lichaam geplaatst worden, dit is veelal pijnloos. De acupunctuur is gericht op het herstellen van het energetisch evenwicht, waardoor het zelfherstellend vermogen van het lichaam geoptimaliseerd wordt. Dit zorgt ervoor dat het lichaam haar eigen problemen en klachten kan oplossen. Door middel van deze aanvulling op mijn osteopathie behandelingen kan ik, indien nodig, nog meer invloed uitoefenen op de pijnklachten, spierspanning en doorbloeding van een dier.

Verder van belang

Voor een behandeling is het van belang dat jouw paard schoon en droog is. Jouw paard mag niet gewerkt hebben tot 3 uur voor de behandeling en mag niet nat van het zweet of de regen zijn. Om zo goed mogelijk de probleemgebieden en blokkades te kunnen voelen is het belangrijk dat we ook tijdens de behandeling droog staan.

Er wordt een week rust geadviseerd na de behandeling, omdat deze een behoorlijke impact op jouw paard kan hebben. Meer informatie hierover is te vinden bij de nabehandeling.

In sommige gevallen kan het zijn dat ik ervoor kies om de behandeling uit te stellen, dit altijd in overleg met de eigenaar van het paard. Een aantal voorbeelden:

  • Bij dragende merries waarbij een voorgaande dracht moeilijk verliep of er problemen waren bij het drachtig krijgen.
  • Als de merrie een veulen heeft gekregen wacht ik meestal 6 tot 8 weken met behandelen.
  • Bij acute problemen, zoals koorts, kreupelheden en koliek is het altijd raadzaam om contact op te nemen met jouw dierenarts en is de osteopaat op dat moment niet de juiste persoon.