Voedingsadvies Paard

Voeding heeft al jaren mijn interesse, zowel bij mensen als bij dieren.

Hippocrates zei ooit al ‘laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’. Ik denk dat de invloed van een goede voeding nog erg vaak onderschat wordt.

Als osteopaat kijk ik altijd naar het gehele paard, om het paard zo goed mogelijk in balans te kunnen brengen. Het komt regelmatig voor dat er een link is tussen de voeding en het bewegingsapparaat. Een paard met maagzweren zal bijvoorbeeld vaak spanning in de rug hebben. Een paard dat snel verzuurt of weinig spierkracht heeft kan bijvoorbeeld veel baat hebben bij een behandeling, maar heeft ook een goed uitgebalanceerd rantsoen nodig. Naast de behandeling van de rug is het in dit soort situaties van groot belang te kijken naar het voermanagement en het rantsoen.

Daarom heb ik in het najaar van 2018 besloten een cursus bij dierenarts en veterinair voedingsspecialist Anneke Hallebeek te volgen. Zij is een van de weinige wetenschappelijk onderlegde paardenvoedingsexperts.

Dankzij deze cursus ben ik nu in staat om een goed onderbouwd, onafhankelijk voedingsadvies voor paarden te geven. Om zo het welzijn nog verder te vergroten én de prestaties van het paard te verbeteren, want ieder paard is anders. Wat voor het ene paard een prima voerrantsoen is kan voor de ander niet geschikt zijn.

Wat valt er binnen het consult:

  • Uitgebreide anamnese
  • Beoordelen Body Condition Score
  • Beoordeling of het ruwvoer geschikt is voor het paard (indien aanwezig ruwvoer analyse beoordelen)
  • Beoordelen of het paard voldoende ruwvoer krijgt (dus of de droge stof opname voldoet)
  • Beoordelen of het krachtvoer en evt. supplementen geschikt zijn voor het paard
  • Beoordelen of het paard voldoende voedingsstoffen krijgt door middel van een rantsoenberekening.
  • Beoordelen of het voermanagement geoptimaliseerd kan worden.

Door de tijd veranderd er veel in de situatie van een paard. Denk aan ander voer, veranderde training, dracht, ouderdom etc. Het voedingsadvies is gebaseerd op de huidige situatie en zal mogelijk aangepast moeten worden wanneer de situatie van het paard veranderd.

Klik hier voor actuele tarieven van een voedingsadvies.